Verzwaringsdekens

Sorteer op Sorteer op

Verzwaringsdeken voor rust

Er zijn veel kindjes die moeilijk in slaap vallen of vaak wakker worden in hun slaap en kinderen die iedere ochtend al om 05.00 uur wakker zijn. Ook volwassene kunnen slaapproblemen hebben. Ben je net in slaap gedommeld en dan word je gewekt door een geluid of door het piekeren in je hoofd, of misschien kom je niet eens in slaap en lig je maar te woelen en draaien in bed.

Hierbij kan een verzwaringsdeken heel goed van pas komen. De verzwaringsdeken zorgt voor druk op het lichaam waardoor het veilig, warm en vertrouwd voelt, net alsof je een stevige knuffel krijgt. Een verzwaringsdeken helpt bij angst, prikkelverwerking, autisme en slaapproblemen. Door de diepe druk lukt het om beter te ontspannen en kalmeren.

Verzwaringsdeken kind

Er zijn erg veel kinderen die helaas niet de hele nacht doorslapen of die al erg vroeg wakker zijn. Bij baby's bakeren ouders vaak hun kinderen in zodat zij op die manier een gevoel van veiligheid ervaren, een beetje zoals de geborgenheid in de baarmoeder. Een verzwaringsdeken heeft hetzelfde effect, het geeft diepe druk op het lichaam. De diepe druk staat regelrecht in verbinding met de hersenen en heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking. Door diepe druk toe te passen op de spieren, pezen en gewrichten krijgen de hersenen een seintje dat je je in een veilige situatie begeeft. Hierdoor zal het lichaam zich gaan ontspannen en neemt het gevoel van stress, angst of onrust af. Het gevolg hiervan is dat uw kind makkelijker in slaap zal vallen.

Verzwaringsdeken kinderen met autisme

Door een verzwaringsdeken wordt een diepe druktherapie gesimuleerd. Een verzwaringsdeken zorgt door de diepe druk dat het lichaam meer oxytocine en serotonine afgeeft. Bij kinderen met autisme is het niveau serotonine vaak laag doordat zij moeite hebben bij het verwerken van sensorische prikkels. Dit kan zorgen voor angst en slaapproblemen.

Uit onderzoeken blijkt dat een verzwaringsdeken positief kan werken bij volwassenen en kinderen met autisme. Het zorgt onder andere voor het:

  • Verhogen niveau serotonine (nodig om zich rustiger te voelen)
  • Verhogen niveau melatonine (hormoon voor betere , meer rustgevende slaap)
  • Verhogen niveau dopamine (kalmeren en beter concentreren)

Een verzwaringsdeken zorgt er dus voor dat het lichaam beter kan ontspannen, en minder angstig is en beter kan rusten tijdens de slaap. De negatieve cyclus kan hiermee dus worden doorbroken waardoor klachten kunnen worden verminderd.

Welke deken geschikt is voor jouw of je kind, is afhankelijk van de lichaamslengte en het -gewicht. Aangeraden wordt dat de verzwaringsdeken ongeveer 10% – 20% bedraagt van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Om het optimale effect te ervaren is het belangrijk dat de verzwaringsdeken goed wordt afgestemd op de gebruiker. Bij twijfels kunt u altijd advies inwinnen bij een ergotherapeut. Is er bij de gebruiker sprake van hartproblematiek? Overleg dan eerst even met de huisarts of ergotherapeut wat de beste mogelijkheden zijn.